Správně připravená kolumbijská káva je uznávaná jako jedna z nejlepších, chuťově vyvážených káv a zároveň se pokládá za nápoj, který je možný pít v kteroukoli denní dobu. Silné aroma, sametové tělo a nasládle karamelová chuť s lehkou aciditou.
Káva z Medellínu se pěstuje vysoko v horách až 2 100 metrů nad mořem. Tato nadmořská výška a tropické podnebí poskytují ideální podmínky pro růst kávovníku, což dává kávě z Medellínu vynikající chuť a aroma. V tzv. "high-grown" oblastech, což znamená, že káva roste vysoko v horách, kde je nižší teplota a vysoká vlhkost, získává káva z Medellínu výjimečně plnou a bohatou chuť s výraznými tóny ovoce a karamelu.
Většina kávy se pěstuje na malých rodinných farmách, kde se kávové bobule pečlivě sbírají ručně. Ruční proces zajišťuje, že jsou sbírány pouze zralé a kvalitní kávové třešně. To zaručuje kávě z Medellínu vynikající chuťový profil.
DETAILNÍ INFORMACE
Země původu: Kolumbie
Region: Medellin
Nadmořská výška: 1800 - 2100 m n.m.
Druh kávovníku: Arabica
Velikost zrna: Supremo (velká zrna bez perlových zrn, tzn. nejvyšší možná)
Zpracování: Plně promytá
Chuťový profil: Plné tělo se sametovou texturou, komplexně vyrovnanou aciditou a čokoládovým nádechem
Medellin je aglomerace v údolí Aburrá, ležící v centrální oblasti pohoří And a kávy z této oblasti patří k nejlepším. Další oblasti, ve kterých se kávovníky pěstují, se rozprostírají mezi výběžky And a ve východních, západních a centrálních horských oblastech. Hornatý terén má velice rozmanité mikroklima, což znamená, že sběr úrody může probíhat téměř po celý rok, jelikož plody kávovníku dozrávají postupně a v rozličných obdobích. Kolumbie má štěstí i v tom, že se nemusí obávat příchodu mrazů, na rozdíl např. od Brazílie, které by mohly zničit úrodu. Díky dostatku vodních toků se kávová zrna zpracovávají z 90 % mokrou cestou. Z míst, kde je nedostatek vody, se zrna dopravují v pergamenových obalech až do středisek, kde se zpracovávají.
K nejlepším kávovníkovým zrnům patří ta, co pocházejí z plantáží v okolí Madellínu, Armenie a Manizelasu.
Pražená zrnková káva. Pokud si přejete kávu namlít, napište nám prosím do poznámky na jakou přípravu.