Degustace kávy - posuzování chutí

Káva nabízí neuvěřitelnou škálu prolínajících se aromat a chutí. Dosud bylo identifikováno více jak 600 druhů chutí, které lze v kávě najít. Naučte se tyto chuťové jemnosti najít, určit a vychutnávejte si tak svoji kávu co nejvíce.
Schopnost rozeznávat jednotlivé chutě vylepšíte právě cuppingem. Čím více šálků ochutnáte, tím snáz budete kávy rozeznávat. Jako pomůcku můžete využít tyto 4 kruhy, které Vám pomohou porovnat aroma, chutě a textury kávy i určit míru její acidity a dochuti.
 
Jak používat kruhy chutí:
Nejdříve pomocí velkého kruhu určíte aromatické tóny a základní chutě. Pak užijte kruh acidity (kyselosti), textury (těla) a dochuti pro analýzu fyzických pocitů v ústech.
 
 
  1. Připravte si šálek kávy (viz článek Degustace kávy - postup a příprava), zhluboka vdechujte nosem její vůni a s pomocí kruhu ji zvažujte. Zachytili jste ořechovou stopu? Pokud ano, připomíná více lískové oříšky, arašídy, nebo třeba mandle?
  2. Usrkněte, znovu se podívejte na kolo chutí. Cítíte ovocné tóny, nebo závan koření? Pokuste se určit, co v kávě je a co v ní naopak není. Určete větší skupinu, například ovoce, a pak jděte do detailů – jsou to spíš peckoviny nebo citrusy? Pokud citrusy, jde o citron nebo grepfruit?
  3. Znovu usrkněte. Příjemná úroveň acidity dodává kávě svěžest. Vnímáte ji jako zářivou, intenzivní, plochou nebo ostrou?
  4. Zaměřte se na texturu kávy. Káva může být lehká i těžká. Vnímáte ji jako hladkou a hustou, lehká a osvěžujicí?
  5. Spolkněte a pozorujte, zda doznívá chuť kávy déle, nebo se vytratila? Je neutrální, nebo nahořklá?KRUHY

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.