Degustace kávy - postup a příprava

Mnoho lidí se účastní ochutnávek vín, ale nenapadne je podobně ochutnávat i kávu. Při ochutnávkách kávy, kterým se říká cupping, se seznámíte s různými chutěmi a naučíte se rozeznat a ocenit různé kávy.

 Jak ochutnávat:

Můžete připravit vždy jeden šálek z každého druhu kávy a vyzkoušet jeho chuť, nebo testovat více káv současně. Můžete použít i předem mletou kávu, ale káva chutná lépe z čerstvě namletých zrn.

 

  1. Do prvního šálku či sklenice nasypte 12 g kávových zrn. Každou dávku namelte na střední hrubost a vraťte zpět do příslušného šálku.
  2. Opakujte proces se zrny dalších káv, ale po každém mletí mlýnek „vyčistěte“ umletím zrn následujícího druhu předtím, než budete mlet kávu na ochutnávání.
  3. Jakmile je mletá káva ve všech šálcích, postupně k ní přičichněte a porovnávejte její aroma.
  4. Vodu přiveďte k varu a nechte teplotu lehce klesnout na 93-96 °C. Zalijte celou plochu kávy 200 ml vody. Naplňte šálek pod okraj, nebo použijte váhu či odměrku na stanovení správného množství vody.
  5. Nechte kávu stát asi 4 minuty. V průběhu této doby můžete ocenit aroma kávové krusty, tedy plovoucí vrstvy mletých částic (pozor ale, abyste šálek neposunuli či nepřemístili). Můžete posuzovat, zda je aroma silnější či slabší, lepší nebo horší.
  6. Po 4 minutách lehce odsuňte hřbetem lžíce vrstvu krusty a čichem vnímejte uvolňující se aroma. Při narušování krusty dochází k uvolnění nashromážděné vůně a v tento moment máte k dispozici nejintenzivnější aroma. Na základě degustačního kruhu (viz Degustace kávy – posuzování chutí) určete zachycené vůně a poznamenejte si je do degustační karty. Při přechodu k další kávě opláchněte lžíci, abyste nepřenášeli aroma z jedné kávy do druhé.
  7. Jakmile je krusta narušena, stáhněte pomocí dvou lžiček pěnu a plovoucí částice – opět lžičky po každém šálku opláchněte.
  8. Jakmile je krusta odstraněna, naberte lžičkou kávu a prudce usrkněte ze lžičky s trochou vzduchu, který pomůže s rozšířením vůně ve vašem čichovém ústrojí a tekutiny na jazyku a patře. Zkoumejte texturu kávy jako chuť. Jak jí vnímáte na patře? Zdá se řídká, olejnatá, jemná, drsná, elegantní, suchá nebo krémová? Jak chutná? Zaznamenali jste závan chutí ořechů, bobulového ovoce nebo koření?
  9. Přecházejte mezi jednotlivými kávami tam a zpět a porovnávejte. Vraťte se k nim, když vychladají a mění se, dělejte si poznámky a třiďte, popisujte a snažte se zapamatovat své postřehy.

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.